top of page

Het kan zijn dat een kind niet goed vrij kan bewegen of spelen. Soms geeft een kind zelf aan dat iets pijn doet. Het kan ook dat er bepaalde dingen opvallen aan het lopen. Een kind heeft dan niet zozeer pijn, maar struikelt bijvoorbeeld vaak, gaat anders lopen of wil zelfs niet meer lopen. 

Kinderen zijn geen volwassenen; ze zijn nog in de groei en volop in ontwikkeling. Dat vraagt een andere aanpak van de podotherapeut en een ander behandeltraject.

KINDERPODOTHERAPIE

Kinderen

Ontwikkeling

Een kindervoet maakt een zeer snelle ontwikkeling door. Het is daarom verstandig om kinderen met voetklachten of motorische problemen (ook op jonge leeftijd) te laten controleren door een podotherapeut. Die problemen kunnen zich uiten in bijvoorbeeld een opvallend looppatroon, een opmerkelijke houding of een sterk afwijkende voetstand.
Het negeren van eventuele problemen kan, ook op latere leeftijd, in andere delen van het lichaam (zoals benen, heupen of rug) klachten gaan veroorzaken. Onze kinderpodotherapeut heeft veel ervaring met voet- en bewegingsklachten bij kinderen, wacht niet te lang met een onderzoek, ze moeten er nog zo lang mee doen!

Met welke klachten gaat u met uw kind naar een podotherapeut?

  • Overmatig struikelen

  • Niet lang kunnen lopen

  • Hielklachten

  • Knie-, heup- en rugklachten

  • Pijn tijdens het spelen / sporten

  • Vermoeidheid in voeten en/of benen

  • Naar binnen of buiten gekantelde enkels

  • Naar binnen of buiten gedraaide voeten

  • Snel afslijten van schoenen

Veelal is een afwijkende stand een gevolg van de ontwikkeling van uw kind in de fase van leren lopen en het behouden van evenwicht. De visie van onze kinderpodotherapeut is om deze ontwikkeling aan te zien zonder te snel overgaan in het corrigeren. Dit om het natuurlijk verloop niet te verstoren. Toch is behandelen soms nodig. Uw intuïtie als ouder is vaak juist wanneer u merkt dat de klachten bij uw kind hem/haar in de weg staan.

Wat is het Sever Schinz syndroom

Met het syndroom van Sever Schinz spreken we van een ontstoken hielbeen, waarbij de klachten veelal voorkomen bij kinderen van 7 tot 12 jaar, die actief sport bedrijven. Naast (druk)pijn kan er bij de aanhechting van de achillespees een zwelling ontstaan. Het syndroom van Sever Schinz heeft een gunstig ‘spontaan’ verloop. Dat betekent dat de klachten meestal vanzelf verdwijnen als het kind is uitgegroeid. Dat neemt niet weg dat sportende kinderen hier veel last van kunnen hebben en dat een podotherapeut hierbij kan helpen.

sss.png

Hoe komt het?

Een kinderbot heeft een groeischijf, dat betekent dat het bot vanuit die plek kan groeien in de lengte. Deze schijf is zachter van structuur, maar als het kind ouder wordt, wordt deze schijf net zo hard als het bot. Door belasting (bijvoorbeeld sporten) komen bij kinderen soms onregelmatigheden in die groeischijf voor die de pijn kunnen veroorzaken.

....weer pijnvrij kind kunnen zijn.....

bottom of page